Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΤΟΠΟΙ-ΜΥΘΟΙ-ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ)

Το Πρόγραμμα με τίτλο «Τόποι, μύθοι και άθλοι του Ηρακλή», αφορά ένα ολοκληρωμένο καινοτομικό σχέδιο οικοτουριστικής ανάπτυξης θεματικού πολιτιστικού τουρισμού στους τόπους των άθλων του Ηρακλή στην Πελοπόννησο.

Είναι ένα από τα 60 περίπου Πρότυπα Καινοτόμα Σχέδια Ανάπτυξης (Π.Κ.Σ.Α.) που υποβλήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών τον Ιανουάριο του 2007 μετά από πρόσκληση. Πρόκειται για μια πρόταση που καλύπτει ορεινές και μειονεκτικές περιοχές των Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας και αφορά στον θεματικό πολιτιστικό τουρισμό – οικοτουρισμό.

Αναφέρεται στο γεωγραφικό άξονα από τις Μυκήνες στην Αρχαία Ολυμπία, με κύριο στόχο την δημιουργία μιας μεγάλης οικοτουριστικής, πολιτιστικής διαδρομής και δημιουργία μυθολογικού πάρκου για την αξιοποίηση της παγκόσμιας ακτινοβολίας του μύθου, σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον και την ανάπτυξη της πολιτιστικής και της πράσινης επιχειρηματικότητας.

Η περιοχή παρέμβασης ορίζεται από τους Δήμους Τύρινθας, Άργους, Μιδέας, Λέρνας, Νεμέας, Στυμφαλίας, Φενεού, Κλείτορος, Λευκασίου, Αροανίας, Παϊων, Λαμπείας, Λασιώνος, Πηνείας, Αρχαίας Ολυμπίας, Φαρρών και η κοινότητα Καλετζίου. Πρόκειται για κατεξοχήν ορεινούς Δήμους με εξαίρεση το Άργος, που χαρακτηρίζονται από χαμηλή ανάπτυξη και βρίσκονται σε απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

2.1. Οι άξονες του προγράμματος είναι:

1. Δημιουργία «μυθολογικού πάρκου του Ηρακλή», πολιτιστικής έκφρασης και ανάδειξης της μυθολογίας στην τέχνη και τον πολιτισμό, με σκοπό τον πολιτιστικό τουρισμό, καθώς και δημιουργία κι άλλων θεματικών πάρκων όπως: Ορνιθολογικό πάρκο στη Στυμφαλία, Βιολογικό πάρκο και καταφύγιο θηραμάτων στον Ερύμανθο, υδρολογικό πάρκο στο Δήμο Φολόης και ζώνη ελεύθερης βιολογικής κτηνοτροφίας στο Δυτικό Ερύμανθο.

2. Δημιουργία μεγάλης οικοτουριστικής διαδρομής στα χνάρια των μύθων του Ηρακλή από την Τύρινθα - Νεμέα μέχρι την Αρχαία Ολυμπία με παράλληλες υποδομές και σήμανση, η οποία θα αξιοποιηθεί ως τουριστικός πόρος και θα εμπλουτιστεί με ιππικές διαδρομές, με διαδρομές για ποδήλατο και πεζοπορία.

3. Δημιουργία μεγάλης δικτυακής πύλης ανάδειξης του ψηφιακού πολιτισμού με θεματική τους τόπους και μύθους του Ηρακλή, τις επιδράσεις στην Τέχνη, αλλά και σε όλες τις πόλεις, τις Ηράκλειες στήλες και τα θεματικά πάρκα που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και αναφέρονται στους μύθους του Ηρακλή. Με βάση αυτό το Portal θα λειτουργήσει ως ηλεκτρονικό κατάστημα - Herculesnet και Herculespark .

4. Διοργάνωση ετήσιου φεστιβάλ για τον Ηρακλή στους Δήμους που σχετίζονται με τους τόπους των άθλων – με παγκόσμια συμμετοχή του διτκύου Herculesnet.

5. Υποστηρικτικές ενέργειες της τοπικής επιχειρηματικότητας στον εναλλακτικό τουρισμό.

6. Μικρές μονάδες ήπιων μορφών ενέργειας (φωτοβολταϊκά) για να λειτουργήσει ολόκληρο το έργο με υποδειγματικό τρόπο για την προστασία του περιβάλλοντος.

7. Δημιουργία διεθνούς κέντρου εθελοντισμού υπό την αιγίδα του «Έργου Πολιτών» με σκοπό την καινοτόμο αξιοποίηση του ανθρωπίνου κεφαλαίου στην κοινωνική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου